D_02_green.jpg

Drávagárdony-hibátlan-címere_664x774.png

RÁVAGÁRDONY KÖZSÉG (Somogy Vármegye) címere kerek talpú vörös pajzs, kék sátorral. A jobb oldali vörös mezőben szarvaival befelé fordult ezüst félhold. A bal oldali, ugyancsak vörös mezőben nyolcágú arany csillag. A kék sátorban két nyílt arany sasszárny között hegyével felfelé álló, arany markolattal és keresztvassal ellátott, ezüstpengéjű egyenes kard.
Az 1. (vörös) mezőben álló ezüst félhold a községben a középkor folyamán létesített török őrállomásra utal. A 2. (vörös) mező aranycsillaga a lakosság vallásosságának, a zömmel református felekezetnek a szimbóluma. A kék sátorban lebegő két arany sasszárny Drávagárdony középkori birtokosát, a Zrínyi családot, míg a kard a török elleni felszabadító harcokat jeleníti meg a címerben. *

Drávagárdony címere Radics József (1951 - 2020) egyik jeles munkája, Aki több évtizedes iskolaigazgatói - rajztanári pályája mellett sok évig volt darányi majd később drávagárdonyi önkormányzati képviselő, utóbbi településen alpolgármesteri tisztséget is betöltött. Lelkesen vett részt a rendszerváltást követő címer-lázban, ragyogó rajzkészsége és élénk, kivetítő fantáziája nagyban segítette abban, hogy a környező településeken szinte kivétel nélkül az Ő pályamunkáját ítélték a (leg)jobbnak. Mint történt az pl. Darányban, ahol a második címer-alkotási felhívásra négy pályamű érkezett be, és a négyből választotta ki az akkori képviselőtestület Radics József munkáját.
Az alábbi - a Darányi Közös Hivatalhoz tartozó kilenc település címerét ábrázoló - képen az első öt címer szinte biztosan Radics József munkája, nagy eséllyel a további négy is, de ez nem biztos. 

.


Amennyiben bizonyossá válik a "további négy" címer születése, természetesen azonnal korrigáljuk a szöveget is!
Forrás: A heraldikai leíró-szöveg forrása a Nemzetijelképek.hu oldal, ahol a (2023.04.14-ig hibás, mára javított) címer is megtekinthező.

fooldalra.png     ugrasfel.png     visszalep.png